top of page
Search
  • laurentiustuparu

AUR si problema aromana

Incurcate sunt caile Domnului, dar si mai incurcate sunt caile Moscovei.

Dupa ce a incercat fara succes sa incurce lucrurile la alegerile din 11 iulie din Republica Moldova, AUR si-a indreptat atentia spre Balcani, o alta zona de maxim interes pentru Rusia, care incearca prin orice mijloace sa impiedice integrarea statelor din Balcanii de Vest in NATO si UE.

Daca in Republica Moldova AUR a jucat aparent cartea unionista, incercand de fapt sa rupa din voturile partidelor reformiste pro-europene si sa impiedice castigarea alegerilor de catre acestea, in Balcani reprezentantii acestei formatiuni extremiste incearca sa tulbure lucrurile si asa tensionate prin reluarea unei politici nationaliste care s-a dovedit falimentara in trecut.


Din pacate pe fondul dezinteresului cvasi-general din Romania fata de problema aromana, AUR a confiscat acest subiect pe care il foloseste pentru a puncta electoral in randul unui public putin educat, dar foarte receptiv atunci cand este vorba de aromani, considerati de unii "romani sud-dunareni".

De fapt miza acestui joc pe care il face AUR in Balcani nu este ajutorarea comunitatii aromane de acolo, care conteaza prea putin in calculele lor politicianiste.

Scopul real este acela de a capitaliza electoral in Romania aceste actiuni, chiar daca rezultatul lor este dezbinarea aromanilor din Balcani si compromiterea definitiva a incercarilor acestei comunitati de a-si pastra identitatea etnica si lingvistica.

Iar daca aceste actiuni contribuie la tensionarea si tulburarea unei situatii si asa complicate in Albania si Macedonia de Nord (tari care dupa aderarea la NATO vizeaza si aderarea la UE), nu poate decat sa convina Moscovei, papusarul din umbra al AUR.


Asa se face ca in ultimul an asistam la un adevarat desant al politicienilor si simpatizantilor AUR in Balcani, unii dintre ei folosindu-se de functiile pe care le au in cadrul unor institutii ale statului roman.

In Republica Moldova AUR a infiintat un partid cu acelasi nume care a candidat la alegeri obtinand un scor rusinos de 0,49%.

In Balcani, mizeaza pe sprijinul Societatii de Cultura Macedo-Romane - SCMR, organizatie cu o istorie bogata dar care in ultimii ani a fost acaparata treptat de un grup de persoane controversate (neo-legionari sau national-comunisti, xenofobi, anti-occidentali, diversionisti, impostori si chiar infractori), devenind remorca AUR si capatand o notorietate negativa in randul comunitatii aromane, ai carei membri o numesc mai nou SCM-AUR.

Dar sa vedem cine sunt cei care promoveaza politica AUR in randul comunitatii aromane din Romania si Balcani.

11 Mai 2021, Mocopole, Albania. De la stanga la dreapta:

- Eugen Popescu, zis "Alchimistul", fost director al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni din subordinea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni

- Boris Volosatii, cetatean moldovean, deputat AUR in Parlamentul Romaniei

- Claudiu-Richard Tarziu, senator AUR

- Vlad Cubreacov, cetatean moldovean, fost deputat la Chisinau, presedinte al Asociatiei Rasaritul Romanesc, membru al Societatii de Cultura Macedo-Romana

- Radu Baltasiu, profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si director al Centrului European de Studii in Probleme Etnice - CESPE al Academiei Romane.


Radu Baltasiu este colaboratorul apropiat al lui Emil Tircomnicu, secretarul general al SCMR.


Ce au in comun toate aceste personaje? Doua lucruri:

1. Sunt membri sau simpatizanti AUR

2. Nici unul dintre ei nu este aroman, desi vorbesc si pretind ca actioneaza in numele acestei comunitati.

- Vlad Cubreacov - fost lider al Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova si fost deputat in Parlamentul de la Chisinau, in prezent consilier parlamentar la Bucuresti si membru SCMR.

In 2001, acesta si-a inscenat rapirea, cu sprijinul lui Iurie Rosca, alt lider PPCD, actualmente jurnalist la saitul Sputnik, agentia oficiala de propaganda a Rusiei.

Desi declarativ PPCD milita pentru unirea Basarabiei cu Romania, de fapt jocurile liderilor sai au compromis pentru o lunga perioada de timp ideea de unionism in randul cetatenilor moldoveni.

Sub acelasi pretext ca sustine curentul unionist, in 2019 in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina Vlad Cubreacov si-a indreptat atentia catre Bucovina de Nord, unde a incercat sa provoace tensiuni, motiv pentru care autoritatile de la Kiev i-au interzis intrarea in aceasta tara.


In 2021, Vlad Cubreacov a sustinut activ candidatura AUR la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, proiect despre care majoritatea analistilor romani si occidentali au afirmat ca a fost o incercare a Rusiei de a rupe din voturile partidelor pro-europene.

Tot in 2021, s-au inmultit vizitele lui Vlad Cubreacov in Albania si Macedonia de Nord, impreuna cu reprezentantii AUR si SCMR.


- Claudiu-Richard Tarziu, senator AUR, presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni.



Acesta a fost acuzat de simpatii legionare, avand legaturi cu Serban Suru, seful Miscarii Legionare, iar de curand l-a amenintat pe deputatul Alexandru Muraru, care a depus plangere la Politie.




- Boris Volosatii, deputat AUR in Parlamentul de la Bucuresti si vice-presedinte al Partidului AUR de la Chisinau.

Vlad Biletchi, discipolul lui Boris Volosatii, este presedintele AUR Moldova. Vlad Biletchi (pe numele sau real Vladimir Dobos, asa cum a aratat o ancheta jurnalistica a saitului podul.ro) este fiul biologic al lui Ruslan Dobos, personaj implicat in scheme de coruptie sub directa conducere a lui Veaceslav Platon, finantatorul real al partidului si autorul "laundromatului" rusesc de spalare a 27 de miliarde de dolari americani, prin intermediul bancilor din Republica Moldova.



- Radu Baltasiu, directorul CESPE si colaboratorul lui Emil Tircomnicu, secretarul general SCM-AUR.

Simpatizant AUR, profesorul Radu Baltasiu este la randul lui un personaj controversat fiind acuzat de-a lungul timpului de ultranationalism si abuzuri fata de functionarii CESPE.

Pe 10 iulie 2013, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat cu avertisment Academia Romana pentru publicarea de catre CESPE a doua studii in care se fac referiri discriminatorii. In 2014, CNCD l-a amendat pe Radu Baltasiu in calitate de director CESPE cu suma de 8.000 de lei, pentru ca a desfacut in mod ilegal contractul de munca al functionarului care reclamase cele doua studii.

Intr-un articol publicat pe saitul Hotnews in 2016, Radu Baltasiu figura intr-un "select" top al profesorilor care au girat lucrarile "stiintifice" ale unor condamnati penal, pentru scurtarea pedepselor acestora.

Radu Baltasiu a fost coordonatorul unei carti scrise de detinutul Pop Flavius Adrian pentru a-si reduce perioada de 5 ani la care fusese condamnat pentru infractiunea de complicitate la fapte de coruptie, in dosarul ICA.

Radu Baltasiu mai coordoneaza un ONG - Asociatia Romana de Geopolitica, Geoeconomie si Geocultura - AR3G si un site de stiri - R3media.




- Eugen Popescu, "Alchimistul", fost director al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, de profesie kinetoterapeut, a fost acuzat ca si-a echivalat in mod ilegal o diploma obtinuta la o scoala de formare profesionala din Canada intr-o diploma de studii universitare de lunga durata la Universitatea din Oradea.

Eugen Popescu a mai fost acuzat ca, in anii 2000, in timp ce era functionar in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a infiintat un ONG cu acelasi nume - Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, condus de sotia sa, pe care l-a folosit pentru a obtine fonduri din partea unor institutii sau firme de stat.

In prezent, acesta conduce un site de stiri - Romanian Global News si un ONG - Centrul Roman de Studii si Strategii.


Si totusi poate va intrebati unde sunt aromanii in toata povestea asta. Ei bine, domnii de la AUR si de la SCM-AUR au reusit sa gaseasca un aroman in Albania, pe numele lui Pano Bakalli, pe care l-au ajutat sa isi infiinteze o fundatie - Fundatia Nicolae Iorga din Saranda, inclusiv cu fonduri de la bugetul de stat al Romaniei.

Problema este ca Pano Bakalli este un interlop albanez cu legaturi in randul mafiei albaneze, care a fost condamnat in anii 2000 de justitia albaneza la 2 ani de inchisoare, pentru ca a tainuit rapirea a doi cetateni greci, care au fost sechestrati timp de 18 zile de catre un grup de mafioti albanezi.

In prezent, acesta este promovat de SCM-AUR ca o emblema a aromanilor din Albania si plimbat pe la intalniri cu politicienii AUR si oficiali ai statului roman.




1. Ringo Damureanu, deputat AUR, condamnat in anul 2001 cu amenda penala pentru lovire.

2. Pano Bakalli, condamnat la 2 ani de inchisoare pentru tainuirea infractiunii de rapire.


Desigur actiunile AUR si SCM-AUR trebuie promovate si prin alte mijloace decat prin paginile proprii de Facebook, iar de lucrul acesta se ocupa cateva "agentii de stiri - fantoma", cu titulaturi pompoase, care reusesc sa stranga cu greu cateva vizualizari, dar al caror scop este acela de a rostogoli mesajele extremiste, conspirationiste si anti-occidentale: R3media, al lui Radu Baltasiu si Romanian Global News, al lui Eugen Popescu.


Pe parte religioasa, actiunile SCM-AUR sunt promovate in special de Ion Gurgu, prin intermediul paginii Facebook Proiect Avdhela - Biblioteca Culturii Aromane, si de preotul Mihai Gheorghilas din Constanta.



In 2014, presa ucraineana a scris despre un grup de hackeri care a reusit sa sparga emailul asistentului personal al lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin. Printre documentele obtinute atunci se numara si o lista redactata de stafful lui Dughin, care continea o lista de tari, in care era necesara crearea unui grup de influenta prin agentia Russia Today. Grupul din Romania numara 24 de persoane, printre care si Ion Gurgu, directorul editurii Predania care promoveaza literatura conservatoare ortodoxa si administratorul paginii Proiect Avdhela - Biblioteca Culturii Aromane.




Ultrareligios si xenofob cu nostalgii legionare, Mihai Gherghilas se viseaza "cetatean al unei noi Romanii Imperiale, conduse de un Imparat dreptslavitor, cu neamurile dreptslavitoare stranse egal in jurul Potirului, unde nu mai este nici evreu, nici elin, nici pagan, ci doar madulare vii." Cam ce viseaza si talibanii in Afganistan, doar ca, in loc de crestini, pentru ei "madulare vii" sunt musulmanii.

Preotul Mihai Gherghilas este si impotriva vaccinarii, motiv pentru care a incitat enoriasii si a participat impreuna cu ei la mitingul AUR organizat pe 2 octombrie la Bucuresti, ocazie cu care s-a intalnit si cu Pano Bakalli la sediul SCMR.


Ramane de vazut ce parere au aromanii despre acesti extremisti care pretind ca ii reprezinta.



https://adevarul.ro/moldova/politica/editorial-zece-ani-taine-dosarul-cubreacov-1_50aee8137c42d5a663a19709/index.html


https://podul.ro/articol/15100/video-agentul-kgb-iurie-roca-se-vicrete-c-a-primit-o-interdictie-de-3-ani-pentru-a-intra-in-romania-motivele-cum-a-compromis-i-a-distrus-roca-micarea-unionist-dincolo-de-prut-cu-banii-romaniei


https://www.podul.ro/articol/14711/exclusiv-i-exploziv-aur-moldova-e-finantat-inclusiv-de-infractorul-veaceslav-platon-pretinsul-unionist-vlad-biletchi-e-in-realitate-ilegalistul-basarabean-vladimir-dobo-urmaii-kgb-istului-iurie-roca




https://www.hotnews.ro/stiri-esential-16133927-centrul-academiei-romane-care-studiaza-problemele-etnice-fost-amendat-consiliul-pentru-combaterea-discriminarii-pentru-dat-afara-angajat-acesta-atacase-centrul-tocmai-cncd.htm


https://www.contributors.ro/sa-radem-cu-metodologu-fascismului-%c8%99tiin%c8%9bific-de-la-academie/


https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20720117-topul-universitatilor-caror-profesori-au-girat-lucrarile-din-puscarii-universitatea-din-craiova-universitatea,hyperion-ase-politehnica-bucuresti-cele-mai-multe-recomandari.htm


https://cetateanul.net/articol-principal/diplome-de-studii-ilegale-eugen-popescu/


https://mehedinti.psnews.ro/fostul-director-al-institutului-hurmuzachi-in-mijlocul-unui-scandal-de-impostura-223908/


https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1241850-oficial-din-guvern-toarna-bani-publici-fundatia-nevestei.htm


https://www.stiripesurse.ro/hackerii-au-descoperit-lista-posibililor-agenti-de-influenta-ai-rusiei-in-romania_940882.html


1,281 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page